Ersättningshandläggningen sköts av Läkemedelsskadeförsäkringspoolens ersättningsenhet.
Handläggningen består av olika delområden och dessa utreds närmare under rubrikerna Ersättningshandläggningen och Missnöje med beslut.
Ersättningshandläggningen består av olika delområden:
Registrering av skadeanmälanDå en skadeanmälan kommer in till Läkemedelsskadeförsäkringspoolen registeras ärendet och ärendet får en skadebeteckning.
Handlingar som behövs vid handläggningenEfter det skadeärendet blivit registerat införskaffar Läkemedelsskadeförsäkringspoolen, för att kunna ta ställning till ärendet, tillräckliga och grundliga utredningar utgående från de uppgifter som angivits i skadeanmälan. Läkemedelsskadeförsäkringspoolen ber om de nödvändiga utredningarna direkt från vårdanstalterna även om det till skadeanmälan hade bifogats en del av patienthandlingarna. I samband med begäran om utredning till vårdanstalten sänds en kopia av skadeanmälan. Det tar tid att få ihop skadematerialet men avsikten är att få en så täckande utredning som möjligt som grund för skadehandläggningen.
Sakkunnigläkarens bedömningNär de inbegärda patienthandlingarna erhållits bedöms skadeärendet ur medicinsk synvinkel och därför inhämtas vanligen utlåtande av sakkunnigläkare.
ErsättningsbeslutetEfter det de nödvändiga utredningarna och sakkunnigutlåtandena har inkommit och skadeärendet kan avgöras ger Läkemedelsskadeförsäkringspoolen ett skriftligt beslut. I ersättningsbeslutet tas ställning till huruvida den anmälda skadan är ersättningsbar på basis av läkemedelsskadeförsäkringsvillkoren. Ett positivt beslut (skadan är ersättningsbar) eller ett negativt beslut (avslag) sänds till den som gjort skadeanmälan. Beslutet sänds för kännedom till försäkringstagaren dvs. till Finska Andelslaget för Ersättning av Läkemedelsskador. Till ersättningsbeslutet bifogas anvisningar för ändringssökande.
Betalning av ersättningarnaI ett positivt beslut informeras den ersättningssökanden om hurudana ersättningar betalas och till beslutet bifogas en blankett för ansökan om ersättning. Närmare uppgifter om den fortsatta handläggningen ges också. Ersättning för tillfälligt men betalas redan i samband med det första positiva beslutet, såvida det är möjligt på basis av de uppgifter om finns till förfogande.
Den som är missnöjd med Läkemedelsskadeförsäkringspoolens ersättningsbeslut kan söka ändring i ersättningsbeslutet. Till ersättningsbeslutet fogas anvisningar vid missnöje.
RättelseDen ersättningsökande kan sända till Läkemedelsskadeförsäkringspoolen en anhållan om rättelse av beslutet om det i skadeärendet har framkommit väsentliga nya uppgifter med hänsyn till ersättligheten. De nya uppgifterna skall såvida det är möjligt fogas till anhållan om rättelse eller i anhållan skall uppges var de nya uppgifterna kan fås.
Sökande av ändringDen ersättningssökande kan även be om utlåtande av Läkemedelsskadenämnden. Utlåtandet skall begäras av nämnden senast inom sex månader från det att den ersättningssökande fått del av beslutet och vetskap om tidsfristen.
Oenighet mellan Läkemedelsskadeförsäkringspoolen och den ersättningssökande kan på grundval av avtal mellan parterna avgöras enligt vad som stadgats i lagen om skiljeförfarande (967/92).
Den ersättningssökande kan i stället för att föra ärendet till skiljemannaförfarande väcka talan mot Läkemedelsskadeförsäkringspoolen vid Helsingfors tingsrätt eller vid tingsrätt på kärandens hemort. Talan såväl vid skiljemannadomstol som vid tingsrätt skall väckas inom tre år efter att den skadelidande fått kännedom om beslutet och tidsfristen.